SYAM SILVER

Mit jelent, hogy 925 ezüst?

2018. november 07. - syamsilver

ezust.jpg

Ha ékszerboltokban nézelődünk, vagy webshopokban ezüst ékszereket keresünk, akkor gyakran találkozhatunk a 925-ös ezüst” kifejezéssel. Ebben a blogbejegyzésben erre a kérdésre próbáljuk megadni a választ, előtte azonban az ezüstről osztunk meg néhány általános információt.

Az ezüst egy olyan nemesfém, ami fehéren csillog és jól nyújtható ezért vékony lemezek és huzalok is készíthetőek ezüstből. Az elektromos áramot az összes eddig ismert elektromos vezető közül a legjobban vezeti. Mivel az ezüst is előfordul elemi formában, ugyanúgy mint az arany, a történetük szorosan összefonódott.

 

Fényükkel már az ókorban felhívták magukra a figyelmet és már akkor ékszereket készítettek ezüstből is. A történelem folyamán később pénz készítésére használták. Az ókori Egyiptomban az értékük még megegyezett, amikor felfedezték a vegyületekből történő előállításuk lehetőségét megbomlott ez az egyensúly az arany javára. III. Ramszesz fáraó idején az értékarány 1:2 volt, majd később a középkor idején 1 kg arany értékének 13 kb ezüst felelt meg. A tizenkilencedik század végén, 1895-ben 28 kg ezüst ért 1 kg aranyat. A huszadik században már 77 kg.

 

2008 végén ez a szám kb. 65 kg körül mozog.

 

Magyarországon az ezüst finomságát törvény határozza meg. Az ezüst finomságát ezrelékben határozzuk meg, tehát az 1000 ezrelékes finomságú ezüst a színtiszta ezüstnek felel meg, tehát olyannak ami más ötvözeteket nem tartalmaz. A törvény a következő finomságú ezüstötvözeteket engedélyezi hazánkban: 925 ezrelék, 900 ezrelék, 835 ezrelék, 800 ezrelék.

 

Ha ékszerboltokban nézelődünk, vagy webshopokban ezüst ékszereket keresünk, akkor gyakran találkozhatunk a 925-ös ezüst” kifejezéssel. Most már tudjuk, hogy erre a számra mint ezrelékre kell gondolnunk és azt mutatja meg, hogy az ezüst milyen finomságú.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása