SYAM SILVER

Luxus, elegancia, Tiffany…

2014. május 31. - syamsilver

Van olyan nő a világon, aki nem látta az Álom luxuskivitelben (Breakfast at Tiffany’s) című filmet a varázslatos Audrey Hepburn főszereplésével és ne vágyott volna a szépséges színésznő híres Tiffany nyakékére? Azóta számos film készült az ékszerkészítés nagymesterének dicsőítésével, így mi is szebbnél szebb darabokban gyönyörködhettünk a filmvásznon keresztül. Nos, kedves Olvasónk, tarts a SYAM SILVER-rel és „reggelizzünk” együtt Tiffany-nál!

Tiffany a makulátlan elegancia szimbóluma. Királynék, hercegnők, arisztokraták és híres filmcsillagok ékszereinek megtervezője, mivel ékszerei egytől-egyig kifinomultak és időtállóak. Az ékszertervezés nagymestere mindig minden időben képes még újabb és még lenyűgözőbb darabokat alkotni. Sikere a művészi jellegéből és eleganciájából fakad, valamint abban a megmagyarázhatatlan jövőbe látó képességben rejlik, amely mindig megsúgja számára, hogy milyenek lesznek a jövő ékszer trendjei. De kezdjük talán a legelején!

Audrey Hepburn híres Tiffany ékszerei az Álom luxuskivitelben című filmben
1837-ben a fiatal Charles Lewis Tiffany - barátjával, John B. Young-al - az apjától kapott 1000 dollár kölcsönből luxuscikkre szakosodott üzletet nyitott New Yorkban, a Broadway-en. A Tiffany-t már a megnyitásakor hatalmas szenzáció vette körül, az embereket mágnesként vonzotta a világ első luxusboltja. Az újságok a címlapokon közölték a Tiffany megnyitását, a luxus világára fogékony vásárlók pedig vásárlásra éhezve tolongtak az üzletben, ahol kezdetben még csupán porcelánokat és írószereket árultak. Ékszerekkel 1853-ban bővítették a palettát, az akkor már Tiffany and Co.-nak nevezett üzletben. Charles Tiffany felvásárolta az Egyesült Államokba emigrált francia arisztokrácia ékszereit, így drágaköves ékszerek először jelentek meg nagy mennyiségben az országban, amellyel a Tiffany csak tovább növelte hírnevét. 

Kate Hudson, a „Tiffany lány” 
Az üzlet és annak ékszerei akkora népszerűségnek örvendtek, hogy 1861-ben Lincoln elnök beavatására Tiffany-t kérték fel egy aranyserleg megmunkálására. 1878-ban Charles Tiffany megvásárolta a világ legnagyobb és legfinomabb sárga gyémántját - amely eredetileg 287.42 karát volt, de a korszak legjobb gyémántszakértője 90 metszést ejtett rajta, annak érdekében, hogy a gyémánt fényét csillogását és átlátszóságát még inkább előhozza - ekkora kapta híres gyémánt király becenevet. A legendás sárga gyémánt a mai napig látható New York-ban, a Tiffany-ban. 1889-es párizsi Világkiállítás újabb hírverést hozott a Tiffany számára, hiszen kreációjuk, a körülbelül 25 orchidea formájú arany-brossból álló kollekció arany érmet nyert, a cég feje pedig megkapta a Francia Becsületrend Lovagja címet. E megtisztelő kitüntetéseknek köszönhetően a Tiffany hivatalosan is a királyi és császári udvarok kiemelt ékszerkészítőjévé vált.

Natalie Portman Tiffany fülbevalóval tündököl a vörös szőnyegen 
A Tiffany rengeteg újdonságot hozott az ékszerkészítés világának, ilyen például a híres Tiffany foglalat, amelynek specialitása, hogy a gyémántot hat platinakarom tartja. További újdonságnak számított a Tiffany-féle platina, amelynek rendkívüli szépségét makulátlan tisztasága adta és adja a mai napig, hiszen Tiffanynál a Platina 95% tiszta platinából és csupán 5% ruthéniumból áll. A legendás ékszerháznak köszönhetjük továbbá a művészi ékszerek tervezését, amelyben a zománcozott ékszerek kiemelkedő szerepet kaptak. A listát folytathatnák, hiszen szinte végtelen. 

Anne Hathaway Tiffany nyaklánccal csillog az Oscar-gálán 
A Tiffany midig is az egyediségre és a tökéletességre törekedett – és teszi ezt a mai napig -  amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy olyan nemzetközileg is elismert ékszertervezők is alkottak a vállalatnak, mint Paloma Picasso vagy Elsa Peretti. Különlegessége, szakértelme és kifinomultsága mellett a Tiffany nagysága abban rejlik, hogy fennállása óta képes minden időben megragadni a korszak szellemét és tökéleteset alkotni benne. A vállalat sikere előtt még maga Hollywood is fejet hajtott, Marylin Monroe egyik nagy sikerű alakításában, "Az urak a szőkéket szeretik" című filmben arról énekelt, hogy „egy lány legjobb barátai a gyémántok” na és természetesen a Tiffany. "Az álom luxuskivitelben" című filmben pedig Holly Golightly szerepében, maga Audrey Hepburn mondja ki azt a bizonyos legendás mondatot: „ A Tiffany a világ legmesésebb helye, ahol nem történhet semmi rossz.”

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása