SYAM SILVER

Twiggy, az angyalarcú kisfiús modell

2014. március 01. - syamsilver

A világ első szupermodellje, bombaként robbant be a köztudatba a 60-as években. Óriási baba szemek, kisfiús, rövid szőke haj és elképesztő vékonyság jellemezte. Twiggy volt a 60-as évek Nagy - Britanniájában a fiatalság és a lázadás megtestesítője. Ő volt az, aki képes volt valami merően újat és szokatlant mutatni a nagyvilág számára… A SYAM SILVER mai cikkében bemutatjuk Nektek Twiggy-t! 

Twiggy, azaz Lesley Hornby 1949. szeptember 19-én született Londonban, egy munkásosztálybeli emberek lakta külvárosban. Szülei egyszerű, kétkezi munkásemberek voltak, akik minden nap keményen megdolgoztak azért, hogy tisztességesen felnevelhessék három lányukat. Az anya korán megtanította három csemetéjét varrni, hogy ezzel is könnyebbé tegye a család mindennapjait.
Eközben Londonban... Mary Quant tervezőnő nevéhez fűződik a miniszoknya megalkotása, amely manapság minden valamire való nő gardróbjában megtalálható. Elképzelése szerint az új ruhadarabot magas, vékony lányokon kívánta megmutatni a nagyvilág számára, amely a 60-as években több volt, mint egyszerű divatforradalom. Hiszen gondoljunk csak bele, akkoriban olyan világot éltünk, ahol a telt és buja idomokkal rendelkező Marilyn Monroe-t istenítették. A tervezőnő mégis vékony, fiús alkatú nőkkel kívánta bemutatni legújabb kollekcióját! Nos, így került a képbe Twiggy, akinek az alkata több volt, mint tökéletes. 
Karrierje azonban csak két évvel később indult el, Leonard Lewis fodrászszalonjából, ahol épp posztereket készítettek és ehhez a kis Lesley Hornby-t is fotózásra hívták. A rövid szőke, oldalt elválasztott frizuráját a fodrászok hét órán keresztül készítették. A fotózásra Twiggy saját maga készítette el a sminkjét: három sor műszempilla, szemceruza és az alsó szempillákat is kezelésbe vette, ami akkoriban teljesen újdonságnak számított. A szalonba még Lesley Hornby érkezett, de  már maga Twiggy, a divatikon távozott…

Tetszik Twiggy stílusa? Akkor szerezz be egy bővebb fazonú ruhát és a Guess tündéri nyakláncát! 

A Barry Lategan által készített fotók annyira jól sikerültek, hogy amikor az egyik neves angol lap újságírója belépett a szalonba, és meglátta  Twiggy első fényképét, nyomban neki ítélte a The Daily Express 66-os év arcának díját. Pár hét leforgása alatt Nagy-Britanniában mindenki a 16 éves, törékeny lányt akarta utánozni, vezető divatmagazinok (Vogue, Harper’s Bazaar, Tatler) versenyeztek érte. 17 évesen már az egész világon, sőt, még azon túl is ismertté vált, hiszen egyik fotóját időkapszulába zárták és kilőtték az űrbe. Óriási népszerűségével párhuzamosan megszületett egy új fogalom is: a szupermodell. Sikere természetesen nem a véletlennek köszönhető, sokkal inkább a kor szellemének. A 60-as években a lázadó kultusz elutasított mindent, ami nem volt újszerű, érdekes és provokatív. Twiggy pedig a rá jellemző kissé kisfiús, gyerekes kinézetével abszolút egyedi, friss, de mindenek előtt újdonság volt. Twiggyből egyszerűen nem volt elég -  kisfiús bájával, porcelánbaba arcával csak imádni lehetett! 

Twiggy végtelenül huncut ezen a fotón. Ha szeretnéd utánozni a stílusát, szerezz be egy mintás rövidnadrágot és egy mintás blúzt. Ne félj, ha különböző mintájúak, a lényeg a harmónia! De ki ne hagyd a Twiggy ihlette outfitből Dyrberg/Kern fülbevalóját sem!
A szupermodell meglepő módon 1970-ben, alig 20 évesen visszavonult a modellszakmától, mikor beválogatták a "The Boy Friend" című film szereplőgárdájába.  "Hogy miért vonultam vissza? Azért, mert az ember nem lehet egész életében ruhaállvány"- nyilatkozta egyszer döntésével kapcsolatosan. Számos színházi előadásban, filmben és televíziós produkcióban láthatta a nagyközönség. A Kun Russell rendezte "Twiggy, a sztár" című musical főszerepéért két Golden Globe-díjat is kapott. Énekesi karrierje is szépen szárnyalt, több szólóalbuma is megjelent, de a divatvilágnak sem intett örökre búcsút, időnként fellépet divatbemutatókon és szerepelt nagyobb kampányok fotóin is. Egyik leghíresebb fotója a David Bowie "Pin Ups" című albumának borítója.
Twiggy 1977-ben feleségül ment az amerikai származású színész Michael Witney-hez, akitől egy gyönyörű kislánya született. Az idilli boldogságot egy tragédia törte darabokra, ugyanis 1983-ban a modell férje meghalt szívinfarktusban. Az ex-szupermodell teljesen összetört és a munkájába menekült. 1988-ban, azonban ismét rátalált a szerelem egy újabb színész, Leigh Lawson személyében. A színész, Twiggy kislányát a nevére vette, és azóta is felhőtlen boldogságban élnek.

Egy farmer, egy mintás szexi blúz, és a Misaki nyaklánca remek kiegészítője lenne egy Twiggy ihlette outfitnek. Ha hosszú a hajad, válaszd ketté kissé bal oldalt és csak kösd lazán hátra egy lófarokba. Lehetőleg minél alacsonyabban gumizd össze a hajad!
Twiggy 64 éves kora ellenére a mai napig aktív: többször meghívott vendégszereplőként láthattuk Tyra Banks "Topmodell leszek!" című tehetségkutató valóságshow-jában, számtalanszor szerepelt nagyobb divatházak plakátjain, különböző jótékonysági kampányok élén. Saját divatcéget hozott létre Viyella néven, 2005 óta pedig a Marks & Spencer reklámkampányaiban is rendszeresen részt vesz. 
Twiggy mélyen megveti a mai soványságkultuszt. Az ex-szupermodell ugyanis alkatilag volt ilyen vékony. Elmondása szerint sosem éheztette magát, csupán nem evett mértéktelenül és odafigyelt arra, hogy mit eszik. A 60-as években mégis számos támadás érte testalkata és a fiatalokra gyakorolt hatása miatt, sokan ugyanis drasztikus fogyókúrába kezdtek miatta. Nyilatkozatai során nem győzi  felhívni az emberek figyelmét arra, hogy mindenki vegye szemügyre a saját testalkatát és próbálja meg magából egészséges módon, sporttal és nem esztelen éheztetéssel kihozni a maximumot, ha nem elégedett önmagával. De ne kergessen senki elérhetetlen álmokat, mert azzal csak árt magának. Mindenkiben megtalálható a szépség és a különlegesség, a feladatunk az, hogy ezt előhozzuk magunkból, a saját stílusunknak, alkatunknak megfelelően, nem pedig az, hogy egészségünket veszélybe sodorva, próbáljunk megfelelni mások vagy saját magunk elvárásainak.

Források:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása